ORGELFESTIVAL ‘KLANK VAN DE STAD’

Guy Bovet

Dinsdag 23 juli 2019

20.15 uur - CELEBRITY RECITAL GUY BOVET (Zwitserland)

Op de dag dat het orgel op de kop af 300 jaar bestaat, zal de internationaal bekende organist Guy Bovet het Verhofstadt-orgel bespelen.

Op verzoek van de Stichting heeft Guy Bovet de afgelopen maanden gewerkt aan een opdrachtcompositie voor het Verhofstadt-orgel. Bovet zal het werk tijdens het concert zélf in première brengen.

Anders dan gebruikelijk bevat het concert een pauze. Het Verhofstadt-orgel is immers jarig, en dat moet worden gevierd met een glaasje bubbels!

PRIJS: € 12,-
Ongeplaceerd.


muurgedicht René van Loenen

Woensdag 24 juli 2019

20.15 uur - ONTHULLING MUURGEDICHT

Voormalig stadsdichter René van Loenen maakte een gedicht bij het jubilerende orgel. Dit gedicht wordt deze avond onthuld op de Varkensmarkt. Aansluitend is er een concert met orgel, andere instrumenten, zang en poëzie in de Grote of Barbarakerk.

PRIJS: € 0,-
Ongeplaceerd.


Donderdag 25 juli 2019

22.00 uur - FILMCONCEERT

Geerten Liefting improviseert bij de film 'The General' van Buster Keaton.

PRIJS: € 0,-
Ongeplaceerd.


Vrijdag 26 juli 2019

20.15 uur - JUBILEUMCONCERT PETER VAN DIJK (Utrecht) en WIM DIEPENHORST (Deventer)

In 2012 en 2013 werden het Verhofstadt- en het Bosch-/Wiegleb-orgel van de Barbarakerk gerestaureerd. Adviseurs bij die projecten waren Peter van Dijk en Wim Diepenhorst (namens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed).

Vanwege het jubileum van het Verhofstadt-orgel keren de adviseurs naar Culemborg terug, en presenteren daarbij samen een programma dat is toegesneden op de beide orgels.

Dit concert maakt tevens deel uit van de reguliere serie orgelconcerten op iedere laatste vrijdag van de maand.

PRIJS: € 0,-
Ongeplaceerd.


plaquette inspeling 1719

Zaterdag 27 juli 2019

10.00-16.30 uur - ORGELSAFARI ‘DE CRANES KINDEREN’

300 jaar geleden mocht stadsorganist Jan Willem de Crane het gloednieuwe orgel van de Barbarakerk voor het eerst bespelen. Zijn Mattheus de Crane (1735-1770), werd ook organist in Culemborg en bovendien orgel- en clavecimbelmaker. Hij raakte zo door Verhofstadts orgel geïnspireerd, dat zijn eigen orgels er wel wat op lijken.

Zaterdag 27 juli staat in het teken van een orgelsafari waarin alle bewaard gebleven orgels van Mattheus de Crane worden bezocht. Tijdens dit avontuur vertelt reisleider Jaap Jan Steensma van alles over de werking van de orgels, over hun maker Mattheus de Crane en over hoe deze ruim 250 jaar oude instrumenten op elkaar lijken en van elkaar verschillen.

Natuurlijk zijn de orgels ook te beluisteren! Drie supertalenten op orgelgebied zullen de bijzondere De Crane-orgels daarom presenteren in een concertje van circa een half uur. Daarna is alle gelegenheid van de jonge organisten zélf te horen wat deze instrumenten nu anders maakt.

De reis gaat per bus en heeft Culemborg als begin- en eindpunt, maar onderweg opstappen is ook mogelijk. Voor een eenvoudige lunch en drankjes wordt gezorgd; airco aanwezig.

Programma
09.30u. verzamelen bij Station Culemborg
10.00u. vertrek
10.30u. Est, Dorpskerk (Mattheus de Crane, 1764)
12.00u. Batenburg, Oude- of St. Victorkerk (Mattheus de Crane, 1770)
13.00u. gezamenlijk lunch
14.45u. Waspik, Hervormde Kerk (Mattheus de Crane, 1767)
16.30u. aankomst Station Culemborg

De Orgelsafari wordt georganiseerd in samenwerking met tijdschrift De Orgelvriend en de Brabantse Orgelfederatie.
PRIJS HELE DAG (incl. busreis, concerten, lunch): € 35,-
LOSSE PRIJS PER CONCERT (excl. reis, excl. lunch): € 7,-


Zondag 28 juli

17.50 uur - ‘DE VADER, DE ZOON EN DE... PEETOOM’, CONCERTO DA FUSIGNANO

De feestelijke Verhofstadt-week wordt afgesloten door het professionele barokensemble Concerto da Fusignano. Het orkest bestaat uit 16 musici; solisten zijn onder meer Sascha Mommertz, Mariëtte Holtrop en Marijn Slappendel.

Op het programma staat Carl Philipp Emanuel Bachs Concerto in G Wq 444, Georg Philipp Telemanns Concerto in C groot TWV 51: C1 en Johann Sebastian Bachs cantate ‘Ich habe meine Zuversicht’ BWV 188 (reconstructie door de Culemborgse musicoloog Pieter Dirksen).

Het Verhofstadt-orgel speelt een hoofdrol in dit bijzondere programma, omdat het maar heel zelden gebeurt dat het Verhofstadt-orgel een solistische rol krijgt toebedeeld in een concert met orkest.

Na afloop van het concert zijn er hapjes en drankjes.

LET OP: Omdat het midden op de dag warm kan zijn, én omdat dit Bach-programma wordt uitgevoerd op Bachs sterfdag 28 juli, begint dit concert op een ongebruikelijk tijdstip: 17.50 uur!

PRIJS: € 15,-
Ongeplaceerd